(Να ζητήσω συγνώμη προκαταβολικά για τις φωτογραφίες γιατί σε έναν κλειστό χώρο με πολλά φώτα σκορπισμένα γύρω και προβολείς που κάνουν αντανακλάσεις οι φωτογραφίες δεν είναι τόσο καθαρές όσο θα έπρεπε)
Εχθές 13 του Γενάρη του 2013 έγινε η κοπή της πίτας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών. Γνωρίζοντας από προηγούμενα χρόνια ότι τη συγκεκριμένη εκδήλωση την τιμούν με την παρουσία τους κάθε χρόνο πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες του τόπου μας, σκέφτηκα ότι είναι μια καλή ευκαιρία να δω ποιοι θα πήγαιναν φέτος. Ας μην ξεχνάμε ότι οι βουλευτές έχουν ψηφίσει σκληρά μέτρα για όλους μηδέν εξαιρουμένου και η θέση τους λογικά είναι δύσκολη σε τέτοιες περιπτώσεις.
Φτάσαμε με την παρέα μου στο χώρο ακριβώς τις 6 η ώρα που έγραφε η ανακοίνωση. Στην υποδοχή ήταν οι κύριοι Λεοντόπουλος και Λύρος, ενώ ο κύριος Καστρινάκης ετοιμαζόταν να πάρει θέση στην εξέδρα. Η αίθουσα ήταν σχεδόν γεμάτη, περίπου 180 άτομα. Τα μπροστινά τραπέζια είχαν πινακιδούλα με τη λέξη reserve και πλησιάζοντας είδα ότι στα τραπέζια αυτά κάθονταν βουλευτές, γενικοί γραμματείς, και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα.
Η ατμόσφαιρα χαλαρή, ο κόσμος γέλαγε, στα τραπέζια κάθονταν και οικογένειες με μικρά παιδιά. Μου θύμιζε περισσότερο μια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι που δεν έχουν προβλήματα.
Με πολύ μικρή καθυστέρηση πήρε το λόγο ο πρόεδρος του ΠΣΝ ευχαριστώντας τους παρευρισκόμενους.
Τόνισε το γεγονός ότι δεν ήρθαν τηλεοπτικά κανάλια για να καλύψουν το γεγονός και το δικαιολόγησε λέγοντας ότι καθώς και ο ίδιος είναι δημοσιογράφος, ξέρει καλά ότι οι δημοσιογράφοι καλύπτουν ρεπορτάζ για τα δελτία ειδήσεων. Αν μπορούσα θα τον ρωτούσα αν κάλεσε ιντερνετικά κανάλια. Έχω την εντύπωση ότι αν ενημερώνονταν κάποια σοβαρά sites θα έδιναν το παρόν. Δεν ξέρω αν το έκαναν και δεν μπορώ να επεκταθώ παραπάνω.
Ευχαρίστησε τον χορηγό της εκδήλωσης, μια μονάδα χρόνιας αιμοκάθαρσης και διευκρίνισε ότι κάθε χρόνο και άλλη εταιρία κάνει τη χορηγία. (Δεν ξέρω αν το έκανε για να αποφευχθούν σχόλια σχετικά με το κόστος της εκδήλωσης αν και ήταν λιτά τα προσφερόμενα εδέσματα).
Ανέφερε ότι οι νεφροπαθείς έχουν πολλά προβλήματα και ζήτησε από τους παρόντες βουλευτές να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση για τα προβλήματα των χρόνιων πασχόντων.
Τόνισε ιδιαίτερα ότι έστειλε προσωπική επιστολή στον Αντώνη Σαμαρά για να παρευρεθεί στην εκδήλωση, αλλά λόγω υποχρεώσεων, τον εκπροσωπεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου υγείας Πελοπίδας Καλλίρης.
Μία αποστροφή λόγου που μου έκανε θετική εντύπωση ήταν σχετικά με τις αυτοκτονίες. Ανέφερε ότι οι αυτοκτονίες αυξάνουν συνεχώς, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει περιστατικό αυτοκτονίας από νεφροπαθή, και το δικαιολόγησε λέγοντας ότι ο νεφροπαθής ζει με το θάνατο σχεδόν καθημερινά οπότε ξέρει τι σημαίνει ζωή.
Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο κύριος Λεοντόπουλος και απηύθηνε χαιρετισμό στους καλεσμένους.
Στα πρώτα τραπέζια μπαίνοντας στην αίθουσα είδα τον Αναστάσιο Νεράντζη, αντιπρόεδρο της Βουλής, και τον Αλέξη Μητρόπουλο του Σύριζα. Τους αναφέρω γιατί μόλις τους προσφώνησε ο Γ. Καστρινάκης έφυγαν. Το πιο πιθανό είχαν να πάνε και σε άλλες πίτες!
Ο λόγος δόθηκε στον Μάριο Σαλμά, αναπληρωτή υπουργό υγείας ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρθηκε με θέρμη για το έργο που έχει γίνει στο υπουργείο του, για τις συνεχείς αλλαγές στο ενιαίο δελτίο τιμών φαρμάκων, οι οποίες αλλαγές ωφελούν τους ασθενείς και θα με συγχωρέσετε, αλλά συγχύστηκα τόσο πολύ που δεν άκουσα παρακάτω τι έλεγε.
Εκείνη την ώρα εμφανίστηκε στην αίθουσα και ο Απόστολος Κακλαμάνης, πολύ γερασμένος, τον υποβοηθούσαν για να πλησιάσει το τραπέζι του. Πάντως πέρασε και χαιρέτησε αρκετά άτομα.
Στο βήμα αμέσως μετά ανέβηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, βουλευτής του Σύριζα και ως γνωστό τυφλός από την ηλικία των 10 χρονών όταν εξερράγη χειροβομβίδα απομεινάρι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αναφέρθηκε στις αναπηρικές συντάξεις που με πράξη νομοθετικού περιεχομένου περικόπτονται. Μάλιστα τόνισε ότι οι περικοπές αναπηρικών συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα γίνουν γιατί είναι αντισυνταγματικό μέτρο, αντίθετα οι περικοπές σε αναπηρικές συντάξεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα γίνουν κανονικά όπως και στις υπόλοιπες.
Σε αυτό το σημείο ρώτησε τον Προκόπη Παυλόπουλο καθώς όπως είπε είναι έγκριτος συνταγματολόγος, αν αυτό είναι συνταγματικό. Αμέσως μετά ο Προκόπης Παυλόπουλος την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια.
Στο βήμα αμέσως μετά ανέβηκε ο Σίμων Κεδίκογλου, εκπρόσωπος του Βαγγέλη Βενιζέλου για ένα σύντομο χαιρετισμό.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Παναγιώτης Μελάς εκπρόσωπος του Πάνου Καμμένου.
Ο Γ. Καστρινάκης κάλεσε στο βήμα τον Απόστολο Γκλέτσο. Τα βλέμματα όλα γύρισαν και είδαμε έναν τύπο να πλησιάζει. Ο συγκεκριμένος είναι ξάδελφος του γνωστού δημάρχου και εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής στην εκδήλωση. Η ομιλία του ήταν σχετικά μετριοπαθής και σύντομη. Επίσης καθόταν στο πλάι της εξέδρας και μακριά από τους υπόλοιπους καλεσμένους.
Ο επόμενος καλεσμένος ήταν ο Αναστάσιος Χατζής, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με την ανταπόκριση που υπάρχει για τη δωρεά οργάνων και θα ενταθούν οι προσπάθειες για αύξηση των δωρητών.
Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι βραβεύσεις. Το κάνουν κάθε χρόνο για να τιμήσουν άτομα ή συλλόγους για την προσπάθειά τους ή τον αγώνα τους όπως τόνισε ο Γ. Καστρινάκης.
Ξεκίνησαν βραβεύοντας έναν παραολυμπιονίκη, τον Νικόλα Πανανό. Διαβάζω από άρθρο της εφημερίδας το Βήμα: «Τρεις υπεραθλητές στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, ο Νίκος Πανανός και η Μαρία-Ελένη Κορδαλή κέρδισαν το μοναδικό χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στο Λονδίνο, στο αγώνισμα των μεικτών ζευγαριών στο μπότσια, ένα άθλημα στρατηγικής των Παραολυμπιακών Αγώνων. Εκεί όπου ο αθλητισμός είναι πραγματική ιδέα.»
Στη φωτογραφία δίπλα του στέκεται ο πατέρας του, ο οποίος ευχαρίστησε τη γυναίκα του που κάνει υπομονή και αντέχει τόσα χρόνια.
Δεν κατάφερα να τραβήξω φωτογραφία της βράβευσης γιατί ζητήθηκε από πολλούς βουλευτές να πλησιάσουν για τη βράβευση και έκλεισε η οπτική επαφή όλων μας!
Η επόμενη βράβευση ήταν στην Αθανασία Γκότση, νεφροπαθή πολλά χρόνια, που κατά τη διάρκεια της ασθένειάς της έχει αποκτήσει δύο παιδιά, ηλικίας 10 και 2,5 χρονών.
Σε αυτό το σημείο βγήκε και η είδηση. Ο Γ. Καστρινάκης ζήτησε από τον Γιάννη Σγουρό, περιφερειάρχη Αττικής να κάνει τη βράβευση. Τότε είπε ότι κανονικά θα έπρεπε να την κάνει ο ίδιος, αλλά θέλει να τιμήσει τον περιφερειάρχη γιατί με δική του εντολή δίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα το διατροφικό επίδομα στους δικαιούχους της Αττικής, και όταν ο υπουργός στείλει τα κονδήλια, ξαναμπαίνουν στο ταμείο της περιφέρειας. Έτσι μου λύθηκε η απορία, πώς στην Αττική πήραν οι δικαιούχοι το διατροφικό και 2 μέρες μετά υπέγραψε ο υπουργός για την εκταμίευση των κονδυλίων προς τις περιφέρειες. Να γνωρίζετε ότι όταν στην Αττική παίρνετε το διατροφικό, αυτό δεν σημαίνει ότι το παίρνουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα!
Επίσης ο Γ. Καστρινάκης ευχαρίστησε την αντιπεριφερειάρχη Λιλίκα Βασιλάκου που σε συνεργασία με τον Σγουρό βοηθάνε όσο μπορούν τους νεφροπαθείς. Ανέβηκε στο βήμα ο Γ. Σγουρός και χαιρέτησε τον κόσμο.
Τα επόμενα αναμνηστικά βραβεία δόθηκαν στους τρεις αθλητικούς συλλόγους νεφροπαθών κατά σειρά ίδρυσής τους.
Ο πρώτος βραβευθείς ήταν ο Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών με πρόεδρο τον Αθανάσιο Αναχουρλή. Τον βράβευσε ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής του Σύριζα, ο οποίος αμέσως μετά πήρε το λόγο και μίλησε για το πρόβλημα που υπάρχει με τα ΚΕΠΑ και για τους 60.000 ασθενείς που περιμένουν να περάσουν από επιτροπή για να τους ανανεωθεί η σύνταξη. Κάλεσε τους υπεύθυνους να βρουν λύση για το θέμα.
Τον πρόεδρο του συλλόγου ΔΡΟΜΕΑΣ Γιάννη Αρκά, βράβευσε ο εκπρόσωπος του Αντώνη Σαμαρά.
Το φάουλ έγινε αμέσως μετά! Ο τελευταίος προς βράβευση ήταν ο Γεώργιος Μπενέτος, πρόεδρος του συλλόγου ΛΕΟΝΤΕΣ Πειραιά. Τότε κάλεσε ο Καστρινάκης τους υπόλοιπους βουλευτές που δεν βράβευσαν κάποιον άλλο, και αυτοί ήταν οι: Βαρεμένος από τον Σύριζα, Καπερνάρος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και Γκλέτσος από τη Χρυσή Αυγή. Ο Καπερνάρος σηκώθηκε αμέσως, αλλά οι άλλοι δύο βρέθηκαν σε αμηχανία, ειδικά ο Βαρεμένος! Τότε ο Καστρινάκης για να το σώσει υποτίθεται, αλλά το αποτελείωσε, γυρίζει και λέει: «τέλος πάντων όποιος άλλος θέλει». Ο Γκλέτσος δεν σηκώθηκε και ο Βαρεμένος πήρε την απόφαση να κάνει την κίνηση και να πλησιάσει. Πήγα πιο κοντά γιατί θα ήταν κάτι πρωτόγνωρο να φωτογραφηθούν δίπλα δίπλα βουλευτής του Σύριζα και της Χρυσής Αυγής. Τελικά δεν έγινε το χατήρι μας!
Αμέσως μετά ο Γ. Καστρινάκης σαν πρόεδρος του συλλόγου έκοψε την πίτα και ανακοίνωσε ότι όποιος βρει το φλουρί θα πάρει ένα δακτυλίδι 18 καρατίων με ένα διαμάντι. Το φλουρί ω της σύμπτωσης, το κέρδισε η μεγάλη κόρη της βραβευθείσης Αθανασίας Γκότση. Εντάξει, είτε τυχαία, είτε όχι, εύχομαι το κοριτσάκι να έχει τη μητέρα του δίπλα για πολλά πολλά χρόνια.
Θα ήθελα τελειώνοντας να αναφέρω ότι παρευρέθηκαν γιατροί, όπως ο διευθυντής του τμήματος μεταμόσχευσης του Λαϊκού, ο διευθυντής του τμήματος μεταμόσχευσης του Ευαγγελισμού, ο διευθυντής του τμήματος αιμοκάθαρσης του νοσοκομείου της Νίκαιας.
Επίσης ήταν και ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης και ο νυν αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κύριος Νικόλης.
Λίγο πριν τελειώσει η εκδήλωση έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες.
Λίγο μετά τις 8 η εκδήλωση έφτασε στο τέλος της.
Τα συμπεράσματα που αποκόμισα ήταν ότι μια τέτοια εκδήλωση τελικά είναι για να βρεθούν γνωστοί και φίλοι και να δουν ο ένας τον άλλο, κατά τα άλλα μια σχετικά τυπική εκδήλωση όπου οι πολιτικοί θέλουν να δείξουν στον κόσμο ότι είναι δίπλα του, χάρηκα που βγήκαν κάποιες ειδήσεις και στεναχωρήθηκα που δεν αναφέρθηκαν εκτενώς τα προβλήματα των νεφροπαθών. Ίσως όμως να μην είναι και η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο και να υπάρχουν άλλες ευκαιρίες για την ανάδειξη των προβλημάτων, όπως για παράδειγμα οι εκλογές του ΠΣΝ που θα γίνουν την Κυριακή 20 Ιανουαρίου.
0 σχολίασαν:
Δημοσίευση σχολίου