ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΘΕΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Συνειδητοποίησα καθώς περνούσε ο καιρός ότι ένας ανθρωπιστής δεν χρειάζεται να δει φωτογραφίες για να καταλάβει το πρόβλημα, ενώ ένας ρατσιστής δεν θα αλλάξει άποψη όσες φωτογραφίες και να δει.

Θα το προσπαθήσω όμως.  Θα προσπαθήσω να δείξω μέσα από φωτογραφίες που συνέλεξα τις τελευταίες μέρες πόσο σοβαρό είναι το προσφυγικό πρόβλημα, όχι το μεταναστευτικό, το προσφυγικό και ίσως αλλάξουν μερικοί άποψη για το φόβο που εξαπλώνεται για τους τζιχαντιστές που καταφτάνουν ορδές από την Συρία στην Ελλάδα σύμφωνα με κάποια blogs.  

Και θα ξεκινήσω από δύο φωτογραφίες του BBC. Η πρώτη δείχνει πού έχουν μπει φράχτες, και πού γίνεται έλεγχος συνόρων. 
Στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας κατασκευάζεται φράχτης. Στην Ουγγαρία έχει ήδη κατασκευαστεί. Στα σύνορα Γερμανίας, Αυστρίας, Σλοβακίας, Ουγγαρίας, έχουν ήδη ξεκινήσει οι έλεγχοι συνόρων και έχουν αναστείλει τη συνθήκη Σέγκεν που αφορά την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών. 



Πολλοί αναρωτιούνται γιατί μόνο η Ελλάδα είναι η χώρα εισροής προσφύγων και όχι η Ιταλία. Γιατί πολύ απλά, για να πάνε προς τις αφρικανικές χώρες και να περάσουν στην Ιταλία πρέπει να πάρουν βίζα στο διαβατήριό τους και δεν τους τη δίνει κανένα κράτος. Οπότε η Τουρκία και κατ΄ επέκταση η Ελλάδα είναι η μόνη τους δίοδος προς την κεντρική Ευρώπη.


Πώς αντιμετωπίζουν όμως το προσφυγικό πρόβλημα οι Ευρωπαίοι ηγέτες;

Στην Ειδομένη στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ οι πρόσφυγες ψάχνουν τρόπο να περάσουν τα σύνορα.

Στην Ουγγαρία, οι αρχές έβαλαν οπλοπολυβόλα μπροστά στο φράχτη.

Η επόμενη χώρα που δέχτηκε τους τελευταίους πρόσφυγες ωσότου έκλεισε και αυτή τα σύνορά της, ήταν η Κροατία.

Στην Κω, άντρες των ΜΑΤ φυλάσσουν το γήπεδο όπου έχουν βάλει τους πρόσφυγες για την καταγραφή τους. 

Έλληνας πολιτικός που δείχνει την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες με ένα δώρο.

Οι αστυνομικοί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης είναι και αυτοί άνθρωποι.

(Σκόπια)

(Δανία)

Όταν η γερμανική κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα για τους πρόσφυγες και ανέστειλε τη συνθήκη Σέγκεν, οι γερμανικές ποδοσφαιρικές ομάδες και οι οπαδοί τους αντέδρασαν διαφορετικά.

Γιατί άραγε οι Σύριοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και προτιμούν την προσφυγιά; 

Δεν καταφέρνω να βγάλω από το μυαλό μου έναν παραλληλισμό. Τους πρόσφυγες μικρασιάτες που κατέφυγαν στη Συρία, όταν υπέστησαν διωγμό από τους Τούρκους, με τους πρόσφυγες σύριους που υπέστησαν διωγμό από τους τζιχαντιστές.

(Μικρασιάτες καταφτάνουν με βάρκες στα παράλια της Ελλάδας το 1922)

(Σύριοι καταφτάνουν στα παράλια της Ελλάδας το 2015)


(πρόσφυγες στη Συρία το 1923)

(πρόσφυγες στην Ελλάδα το 2015)

(μάνα από τη μικρασία)

(μάνα από τη Συρία)

Παρόλα αυτά η σκατοψυχιά και ο ρατσισμός σε μερίδα των Ελλήνων περισσεύει.

Σίγουρα όταν μαθαίνουν για πνιγμένους πρόσφυγες που ξεβράζονται στις ακτές της Μεσογείου χαίρονται. Μπορεί και να κάνουν πάρτι…..



Μέσα σε ένα χρόνο έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο Θάλασσα περίπου 30.000 άνθρωποι. Οι γιατροί χωρίς σύνορα μάζεψαν σωσίβια προσφύγων και τα έστειλαν σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες. Πάνω σε αυτά γράφουν το όνομά τους και το τηλέφωνό τους σε περίπτωση που πνιγούν, ώστε να ειδοποιηθούν οι δικοί τους

(το σωσίβιο γράφει "μαμά σε αγαπώ"

Υπάρχουν και οι «τζιχαντιστές» που παλεύουν με αυτοσχέδιους τρόπους να σώσουν τη ζωή τους για να έρθουν να καταστρέψουν την Ευρώπη και το έθνος μας.

(πατέρας που ήταν στο μεγάλο ναυάγιο με τα 15 πνιγμένα παιδιά, έκανε αυτοσχέδια σωσίβια για τον εαυτό του και το παιδί του μήπως καταφέρουν να βγουν στη στεριά)

Οι γελοιογραφίες δείχνουν με απλό και κατανοητό τρόπο το πρόβλημα, και τις προεκτάσεις του.

(Η Συρία είναι η μαριονέτα τζιχαντιστών, Ευρωπαίων, Αμερικάνων, Ισραηλινών, Τούρκων, Αράβων. Και όπως γίνεται πάντα, την πληρώνει ο λαός)


Η γελοιογραφία που δείχνει παραστατικά τι θα συνέβαινε το 1922 αν υπήρχε η ίδια αντιμετώπιση των προσφύγων που υπάρχει σήμερα. Και μην ξεχνάμε, οι μικρασιάτες ήταν για τους Έλληνες τουρκόσποροι!)

Οι Άραβες και το προσφυγικό πρόβλημα.



Η Ευρώπη και το προσφυγικό πρόβλημα.


























0 σχολίασαν:

Δημοσίευση σχολίου