Σαν σήμερα, στις 6 Μαρτίου 1957 η Γκάνα έγινε το πρώτο αποικιακό κράτος της Αφρικής που αποκτά την ανεξαρτησία του. Μια χώρα πλούσια σε μεταλλεύματα και ορυκτά, μια χώρα που η αγροτική παραγωγή απασχολεί το μισό του πληθυσμού της.
Είναι η πρώτη χώρα της Αφρικής στην οποία έφτασαν οι Ευρωπαίοι και έκαναν εμπορικές συναλλαγές, αρχικά με χρυσό και αργότερα με σκλάβους.
Η χώρα που είχε πολύ καλό εκπαιδευτικό σύστημα και αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό. Μέχρι που έπεσε θύμα της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης των πολιτικών της.
Από το 1966 μέχρι και το 2009 έχει υπογράψει 5 δανειακές συμβάσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ παρακολουθήσαμε από την εκπομπή "Εξάντας". Σύμφωνα με το ΔΝΤ η Γκάνα είναι η ιστορία επιτυχίας του. Έχει επιτύχει όλους τους στόχους που της είχαν τεθεί. Συρρίκνωση δημόσιου τομέα, πλήρης απελευθέρωση της αγοράς, αποκρατικοποιήσεις. Στην πρωτεύουσα Άκκρα κατασκευάζονται με ταχείς ρυθμούς νέα σύγχρονα κτίρια που θα στεγάσουν τράπεζες, πολυεθνικές και ντόπιες εταιρίες.
Είναι η πέμπτη χώρα στον κόσμο στην παραγωγή χρυσού και δεύτερη στον κόσμο στην παραγωγή κακάο και πρόσφατα ανακαλύφθηκαν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου που παραμένουν αναξιοποίητα προς το παρόν. Με τη βοήθεια του ΔΝΤ και τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στην Γκάνα η ανάπτυξη τρέχει με ρυθμό 15% και θεωρητικά έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον με μακροοικονομική σταθερότητα κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για να υπάρξουν επενδύσεις, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
Πώς όμως βιώνει ο πληθυσμός της χώρας την ανάπτυξη αυτή; Θα παραθέσω μερικά ανατριχιαστικά κατά τη γνώμη μου στοιχεία που συνέλεξα ψάχνοντας τις ομοιότητες με την Ελλάδα:
Το 30% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Το 40% των γυναικών και το 27% των ανδρών άνω των 15 ετών είναι αναλφάβητοι.
1 στα 10 παιδιά πεθαίνει πριν γίνει 5 ετών.
Το 53% του πληθυσμού δεν μπορεί να αντέξει το κόστος της αγοράς τροφίμων και το 30% αυτού ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Αντιστοιχεί ένας δάσκαλος για κάθε 175 μαθητές, μία νοσοκόμα για κάθε 2.600 ασθενείς και ένας γιατρός για κάθε 161.000 κατοίκους!
Μία από τις προϋποθέσεις για την καινούρια δανειακή σύμβαση της χώρας με το ΔΝΤ ήταν οι περικοπές στο δημόσιο τομέα και το πάγωμα των προσλήψεων. Έτσι, δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις για 4.000 σχολεία και λείπουν 33.000 δάσκαλοι.
Στο θέμα της υγείας, η έλλειψη σε κλινικές και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι ελλείψεις σε υποδομές και φάρμακα, κοστίζουν συχνά σε ανθρώπινες ζωές. Σε πολλές περιπτώσεις ο θάνατος θα μπορούσε να αποφευχθεί γιατί είναι απλά ζήτημα αντιβιοτικών ή στοιχειώδους φροντίδας από γιατρό.
Στην εκπομπή κυβερνητικός αξιωματούχος αρκείται να τονίσει την καμπάνια της κυβέρνησης για την χρήση κουνουπιέρων (!) και μάλιστα χαρίζοντας στους κατοίκους καρφιά και σφυριά για να τις στερεώσουν. Προσθέτει ότι η προσέλευση μεταναστών που κουβαλούν πολλές ασθένειες κάνει τη δουλειά της κυβέρνησης πιο δύσκολη και δεν διστάζει τέλος να πει ότι ευγνωμονεί το Θεό για την οικονομική κρίση που υπάρχει στην Ευρώπη γιατί τώρα πια οι νοσοκόμες δεν βρίσκουν εκεί θέσεις εργασίας!
Ένα άλλο σημείο που μου έκανε τρομερή εντύπωση είναι ότι ο μισός πληθυσμός ασχολείται με την αγροτική παραγωγή. Ωστόσο σύμφωνα με τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, οι εισαγωγές δεν μπορούν να μειωθούν. Στην Γκάνα υπάρχει τεράστια παραγωγή φωσφορικών αλάτων από τα οποία παράγονται φωσφορικά λιπάσματα, αλλά είναι στην τελευταία θέση χρησιμοποίησης τους παγκόσμια. Έτσι η αγροτική παραγωγή δεν είναι τόσο καλής ποιότητας και μένει στα αζήτητα λόγω της αθρόας εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από το εξωτερικό.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χρήματα από το ΔΝΤ βοήθησαν στην εκτίναξη της οικονομίας της χώρας. Οι οικονομικοί δείκτες είναι επιτυχημένοι. Η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού δεν έχει νιώσει τα οφέλη της ανάπτυξης αυτής. Παλεύει καθημερινά για την επιβίωσή του και ταυτόχρονα καλείται να πληρώνει τα διαδοχικά δάνεια που πήραν οι κυβερνήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τα νούμερα ευημερούν, οι άνθρωποι υποφέρουν!
(τα στοιχεία είναι από την εκπομπή του Αυγερόπουλου "Εξάντας" και την σελίδα της "Actionaid"
0 σχολίασαν:
Δημοσίευση σχολίου